Kaj je sidro?

Sidro je čutni dražljaj (vizualni, avditivni, kinestetični..), ki je povezan s fiziološkim stanjem, in ki tudi sproža to fiziološko stanje s katerim je povezan. Tako so sidra lahko vizualna, avditivna, kinestetična, olfaktorna in gustatorna.

Namen sidranja?

Ves čas se nahajamo v nekih čustvenih stanjih, ki močno in trajno vplivajo na naše življenje skozi naše mišljenje in vedenje. Zato je smiselno, da si zagotovimo, da so nam ustrezna čustvena stanja vedno na razpolago, vedno pri roki.

To delamo s pomočjo sider.

Predstavljajte si, da zavestno vstopate v točno tista stanja katera v danem trenutku potrebujete da ste pri nečem bolj učinkoviti.

Najboljši športniki, politiki, govorniki, ljudje v poslovnem svetu… morajo biti sposobni v trenutku imeti na voljo vse vire moči. Tako kot igralec, ki je sposoben predati se vlogi takoj, ko se zavesa dvigne. Ne uro prej ali pozneje.

Prav tako je pomembno, da se znamo »izključiti«. Veliko poslovnežev postane zelo motiviranih, dosegajo odlične rezultate, vendar pri tem izgorijo, zanemarijo družino ali v skrajnem primeru tudi zbolijo.

Vsak od nas ima celo paleto nekih čustvenih stanj, bogato zakladnico iz katere lahko črpa vire moči. Če pa želimo te vire moči podoživeti v  ustreznem trenutku, potrebujemo sprožilec – neko asociacijo v sedanjosti, ki sproži izvirni doživljaj. Včasih so te povezave zelo prijetne – tako nas na primer neka melodija popelje v prijetna čustva, nas spomni na prijetni dogodek. In vsakokrat, ko se to zgodi, se asociacija utrdi, se pravi, da se sidro ojača.

Drugi naravni sprožilci pa so še najljubše fotografije, priljubljeni vonji (parfum…), posebni izraz ljubljene osebe, priljubljena hrana, logotipi, blagovne znamke…

Na ta način so narejene vrhunske reklame, ki nam neko stanje, katerega vzpostavijo na začetku reklame, na koncu z ustreznim sprožilcem tudi zasidrajo.

Sidra nastanejo na 2 načina:

  • s ponavljanjem (če kar naprej doživljate situacije v kateri je rdeča povezana z nevarnostjo se bo ta barva zasidrala v našo podzavest),

  • v trenutku (če je neko čustveno stanje zelo močno in je trenutek pravi).

Ponavljanje je pomembno v primeru, če ni močnega čustvenega naboja.

Ogromno stvari smo skozi življenje avtomatično zasidrali in veliko teh sider nas omejuje in zavira pri naših aktivnostih. Premnogo krat se obremenjujemo z nekimi strahovi, ki v realnih situacijah nimajo nobene podlage, vendar čakajo na ustrezne sprožilce, da pridejo na plano.

Tako veliko ljudi povezuje nastopanje s tremo in blagimi napadi panike. Za ogromno otrok je beseda »test« sidro, ki povzroča strah,  živčnost, negotovost, tako da niso več sposobni pokazati svojega dejanskega znanja in sposobnosti.

V skrajnih primerih zunanji dražljaji sprožajo zelo močna negativna stanja. To je področje fobij. Klavstrofobični ljudje so tako povezali majhen zaprt prostor z občutkom panike, strahom…

Sidra lahko seveda isto kot jih vzpostavljamo, tudi rušimo. Se pravi, da odvzamemo čutni naboj določenemu sprožilcu. A to je že področje rušenja sider.

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll Up