Na kratko o ciljih

Da bi zadeli tja kamor želimo, je potrebno pravilno ciljati.

Bolj, ko natančneje in pozitivno definiramo, kaj hočemo in bolj ko programiramo – urimo svoje možgane, da iščejo možnosti, verjetneje je, da dosežemo tisto kar smo si zastavili.

 

IZBIRANJE – če ne izberemo sami, bodo izbirali drugi namesto nas. Razlika med uspešnimi, izpolnjenimi, zadovoljnimi ljudmi, nasproti neuspešnim, nezadovoljnim, pogosto nesrečnim, je ravno v tem, da so si prvi izbrali vse tisto kaj si želijo. Določili so si cilje.

Brez omejitev si torej izberite vse kaj želite v življenju. Stvarstvo je zelo radodarno do ljudi, ki pravilno izražajo svoje želje. To pa je že eno od pravil dobro oblikovanih ciljev, ki jih morate izpolniti, da si omogočite največje možnosti za uspeh.

 

KAKO DOBRO OBLIKOVATI CILJ?

 

  1. Izraziti ga morate v trdilni obliki

Možgani razumejo nikalne oblike le tako, da jih spremenijo v trdilne in v skladu z njimi potem tudi delujejo. »Da ne boste pomislili na belega zajčka. Ampak res ne smete misliti na belega zajčka«

Tisto čemur se upirate – vztraja.

  1. Morate biti aktivni in cilj mora biti v območju vašega nadzora. Cilji, ki temeljijo na dejanjih drugih niso dobro sestavljeni. Če boste čakali na dejanja drugih, boste obtičali na mestu.

  1. Predstavljajte si cilj čim bolj natančno. Predstavljajte si ga v celoti. Opišite v mislih in zapišite kot odgovor na vprašanja: kdo, kaj, kje, kdaj in kako? Bolj, ko je zamisel vašega cilja popolna, bolj jo možgani lahko »preigravajo« in lažje zaznajo priložnosti, ko bi se dalo kaj doseči. Kako boste vedeli, da ste cilj dosegli, kaj boste videli, slišali, občutili (VAKOG)? Določite kdaj bi radi prišli do cilja.

  1. Ali imate dovolj notranjih virov moči, da si določite cilj in vztrajate pri njem. Kaj potrebujete? Vztrajnost, motivacijo, pogum, vero… Ali vse to že imate? Če ne, kako bi lahko prišli do teh virov (sidranje – krog odličnosti, coaching – osebno svetovanje…). Viri so lahko notranji ali zunanji. Kako si zunanje lahko pridobite? V kolikor potrebujete zunanje vire si boste morda morali postaviti podcilj, da si le-te pridobite.

  1. Cilj mora biti pravilnega obsega. Lahko je prevelik – potrebno ga je razstaviti na več manjših, lažje dosegljivih ciljev. Lahko pa je premajhen in nas ne bo zadosti motiviral.

  1. Ekologija. Kakšne bodo posledice uresničitve cilja za širše okolje, odnose, za vaše bližnje. Ali lahko morebiti pričakujete kake negativne stranske učinke? Na primer, če želite honorarno zaposlitev, koliko časa vam bo to vzelo, koliko bo prikrajšana vaša družina…

Najpomembnejše pa je, da smo dejavni. Storimo prvi korak!