NLP (nevro-lingvistično programiranje) Je znanost in umetnost o osebni odličnosti.

 

Pri NLP gre za

  • proučevanje uspešne komunikacije

  • proučevanje izjemnih dosežkov posameznikov na različnih področjih

  • razvoj modelov odličnosti

  • praktični pristop

 

Vsak se odličnosti lahko nauči.

 

NEVRO

Svet doživljamo skozi 5 čutov. Pomeni temeljno zamisel, da vse naše vedenje izhaja iz nevroloških procesov vida, sluha, vonja, okusa in dotika.

LINGVISTIČNO

Gre za uporabo jezika za urejanje svojih misli in vedenja, z namenom, da komuniciramo z drugimi.

PROGRAMIRANJE

Uporaba načinov, ki jih lahko izberemo za učinkovitejše organiziranje svojih misli in dejanj.

 

 

Namen NLP-ja je koristiti posameznikom, skupinam, organizacijam – razširiti njihove možnosti izbire in izboljšati kakovost življenja in delovanja na različnih področjih.

Razvijati sta ga začela v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja – takrat še študenta – Richard Bandler in John Grinder, ko sta skupaj proučevala tri vrhunske terapevte: Fritza Perlsa, začetnika terapevtske šole, znane kot gestalt, Virginijo Satir, izjemno družinsko terapevtko in Miltona Ericksona, svetovno znanega hipnoterapevtaZanimalo ju je, kaj ti trije terapevti počnejo drugače od ostalih, da so tako uspešni. Želela sta identificirati vzorce, ki jih uporabljajo  pri svojem delu in jih potem prenesti na druge. Ni ju zanimala teorija, zato sta izdelala modele, po katerih sta potem učila druge, da so dosegali iste oz. podobne rezultate. Ko sta ugotovila, da zadeva deluje se je NLP začel zelo hitro razvijati, saj se  modele učinkovitosti lahko izdela in uporablja na vseh področjih življenja oz. delovanja.

NLP se je iz samih začetnih modelov razvil v dve dopolnjujoči se smeri. Prva smer je odkrivanje vzorcev odličnosti na različnih področjih in ustvarjanje modelov odličnosti. Druga smer pa je uporaba modelov za učinkoviti način mišljenja in komuniciranja v smislu doseganja odličnosti na vseh področjih.

NLP se še vedno razvija in ustvarja nove zamisli, tako kot se ves čas razvija tudi človek, človeška družba, svet. Vedno se odkrije kaj novega, kar lahko koristi človeku pri njegovem napredku, njegovem razvoju.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll Up